The Glade / DLM Architects

first_img Houses 2017 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/888180/the-glade-dlm-architects Clipboard Project gallerySee allShow lessAlejandro Aravena Discloses New Details on ELEMENTAL’s Cultural Mega-Project in QatarArchitecture NewsJesus College / Niall McLaughlin ArchitectsSelected Projects Share Photographs Save this picture!© Peter Landers+ 23Curated by María Francisca González Share Architects: DLM Architects Area Area of this architecture project CopyHouses•Guernsey Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/888180/the-glade-dlm-architects Clipboard The Glade / DLM Architects Area:  300 m² Year Completion year of this architecture project Manufacturers: Smart Systems, ScotscapeSave this picture!© Peter LandersRecommended ProductsWindowsSolarluxSliding Window – CeroEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornText description provided by the architects. The brief was to create an energy efficient and sustainable new build family home on a densely planted site in St Peter Port, Guernsey. Due to a number of protected trees and the high quality of natural landscape within an urban setting, the site was heavily restricted by the local planning department. After 4 years negotiating with planning, a solution was found that complied with the relevant policies and alleviated the concerns of the planners.  The building was designed to minimise overlooking to and from neighbouring properties, and maximise natural light and solar gain, whilst avoiding the numerous root protection areas of the surrounding trees and maintaining a proportionate footprint to the previous development on site.Save this picture!© Peter LandersSave this picture!Ground floor planSave this picture!© Peter LandersThe dwelling is sunk into the natural topography of the site, located within an existing clearing in the trees, hence the name ‘The Glade’. A large basement takes advantage of the existing swimming pool excavation and the deep foundations required in this area, whilst the ground floor is entirely wrapped in Guernsey granite and reclaimed brick, predominantly sourced on site. Natural lime render highlights the porch and a carport carved out from the overall mass of the building. A steel frame cantilevers above the eastern side planted on all elevations as a living wall with a mix of 13 native species (over 4000 total), camouflaging the building within the surrounding tree canopy and providing an acoustic and pollution buffer to the surrounding roads, plus the additional associated thermal benefits. It reflects the character of the overall site; surrounded by high granite walls with mature vegetation above. A double height glazed link accommodates the vertical circulation and breaks the overall mass to the cedar clad, shed-like form that floats above the western side.Save this picture!© Peter LandersThe spacial arrangement provides open plan living, maintaining vertical connections and a direct relationship to external amenity, whilst offering the opportunity of enclosed intimate pockets.Save this picture!© Peter LandersSave this picture!First floor planSave this picture!© Peter LandersInternally a natural pallet has been selected throughout, a skin of locally reclaimed brick is coated with lime slurry, raw pigment plasters line the walls, with grey limestone to the floors, oak joinery, machined brass ironmongery, a bespoke raw steel staircase and furnishings and a reclaimed granite trough as the cloakroom sink. Where possible local materials and fabrication has been utilised delivering a soft traditional character within a contemporary envelope.Save this picture!© Peter Landers “COPY” “COPY” Guernsey ArchDaily Year:  The Glade / DLM ArchitectsSave this projectSaveThe Glade / DLM Architects Photographs:  Peter Landers Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyAbout this officeDLM ArchitectsOfficeFollowProductsWoodGlassStone#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesGuernseyPublished on February 02, 2018Cite: “The Glade / DLM Architects” 02 Feb 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesSynthetics / AsphaltMitrexSolar RoofMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalPlumbingSanifloGreywater Pump – Sanifast®SWH190WoodLunawoodInterior ThermowoodMembranesEffisusAVCL Systems for FacadesSinksCosentinoBathroom Collection – Silestone® WashbasinsDoorsStudcoPocket Door Trims – CavKitWoodStructureCraftEngineering – Architectural & FreeformMetal PanelsRHEINZINKPanel Surface Finish – prePATINA-LineHanging LampsEureka LightingSuspended Lights – BloomMetallicsBaileyFacade Systems- I-Line Snap-On Feature ChannelMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more