Naranga Avenue House / James Russell Architect

first_img “COPY” Projects Photographs:  Toby Scott Manufacturers Brands with products used in this architecture project “COPY” Naranga Avenue House / James Russell Architect Naranga Avenue House / James Russell ArchitectSave this projectSaveNaranga Avenue House / James Russell Architect Year:  Manufacturers: AllKind Joinery & Glass, Austral Bricks, Concrete Colour Systems, ViridianDesign Team:James Russell, John Ellway, Ash BrownBuilder:James Davidson, Owner BuilderEngineer:Josh Neale, Westera PartnersIllustrations:Laura PattersonArchitect In Charge:James RussellCity:Surfers ParadiseCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Toby ScottText description provided by the architects. Florida Gardens, a 60’s canal estate with leathery swinging grandmas and breezeblock houses. What a great context…We wanted to play with breezeblocks, a material that has its place here, but breezeblocks are expensive and need to be painted for protection from the corrosive coastal air.Save this picture!© Toby ScottWe used extruded clay bricks on edge, showing the ugly holes. Extruded brick is inexpensive, low embodied energy and doesn’t require applied finishes to protect it. The material, clay, can be expressed and enjoyed.Save this picture!Ground FloorFixed to expressed hardwood framing we make our screen. Sun becomes a dappled light, breeze moves through, rain becomes mist, daily rituals can happen in privacy but with views or awareness of your surrounds and it is secure.Save this picture!© Toby ScottGarden is of course, inside, a hole from earth to sky. A place to arrive (transition), move through and around, to look through or talk across, it connects levels and places you in conversation with country.The house is a small village between forest and pool.Save this picture!SectionHouses must sit on the street. Gathering and meals look back to street in conversation. There is a connection with the larger neighborhood. Cars are secondary and never a barrier to this relationship.Save this picture!© Toby ScottThis place becomes part of the neighbouring family, though more generous with forest to street. A place that is similar to its neighbours but with a finer grain or detail and more ambiguous about inside and out.Save this picture!© Toby ScottI drove my tinny from Currigee at South Straddie to meet James and Lauren for the first time. I was looking scruffy and didn’t expect to hear from them again but this was a perfect way to start discussions about living on the coast. Discussions around a place that is refined, provides protection from adverse weather, a shell or screen that protects and allows you to enjoy this country.Save this picture!© Toby ScottJames and Lauren became owner builders for this project, not only reduce costs, but to try their hand at building like many young families have done before. Tight budget is a driver of innovation, making with minimal material, put together in ways to achieve a particular porosity or quality of space.Save this picture!Upper FloorCollaboration was key with this project. Josh the engineer helped us make our modular timber frame & skin work with minimal steel. James and Lauren sourced timber from a family timber mill and Eve from Austral Bricks help in finding a beautiful clay brick.Save this picture!© Toby ScottLauren, James and kids engage with the benign climate as part of daily rituals… making of food happens beside the flowering Crepe Myrtle, dappled sunlight moving across your body while having a morning coffee, summer breeze passes the fine brick screen across your veiled, naked body as you lay in bed. The building breathes.Save this picture!© Toby ScottThere is a village within this filter. Place for a large extended family much of the time, and retreat when required. Layering of a little village, connection to country and diverse social possibilities with movement beyond to the forest or pool.Project gallerySee allShow lessLandscape Design of Suzhou Vanke Great Lake Park / LANDAU international designSelected Projects85 Coffee House / 85 DesignSelected Projects Share Save this picture!© Toby Scott+ 13 Share Area:  195 m² Year Completion year of this architecture project Housescenter_img Photographs CopyHouses•Surfers Paradise, Australia Architects: James Russell Architect Area Area of this architecture project 2016 Australia ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/877186/naranga-avenue-house-james-russell-architect Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/877186/naranga-avenue-house-james-russell-architect Clipboard ArchDaily CopyAbout this officeJames Russell ArchitectOffice•••ProductsSteelConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesSurfers ParadiseAustraliaPublished on August 09, 2017Cite: “Naranga Avenue House / James Russell Architect” 08 Aug 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – FocusGlass3MGlass Finish – FASARA™ Fabric/WashiPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®WoodParklex International S.L.Wood Finishes in Landaburu BordaSinksBradley Corporation USASinks – Frequency® FL-SeriesMetallicsTrimoFire Resistant Panel – Trimoterm FTVSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – Northlight 40-90°SinksAcquabellaSink – LeviCurtain WallsRabel Aluminium SystemsMinimal Curtain Wall – Rabel 35000 Slim Super ThermalWoodBlumer LehmannData Processing for Wood ProjectsPorcelain StonewareCeramiche KeopeCeramic Tiles – EvokeChairs / StoolsBassamFellowsSpindle Chair and StoolMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more